Fruitbos boom(t)

60 bomen, 60 namen, 60 x bedankt!

Dat er bomen in het Fruitbos moesten komen, dan stond vast. De bessen die we telen groeien in struik- of haagvorm en kunnen best wel gebruik maken van de aanwezigheid van een aantal bomen. Het is niet voor niets dat ze van nature uit vooral aan de bosranden groeien. Wat die bomen te bieden hebben voor de bessen lees je hieronder.

Die bomen wilden we niet alleen aanplanten. Om het belang van die bomen in de kijker te zetten en om hiervan een breder gedragen actie te maken lanceerden we een oproep. In een mum van tijd konden we op alle 60 bomen een naam plakken. We zijn de investeerders hiervoor heel erg dankbaar! Bij je volgend bezoek moet je maar eens de bomen van dichtbij bekijken, zo zal je zie dat dit niet zomaar een boom is. De boom is een levend wezen, want de boom heeft een naam!

10 Redenen waarom bomen noodzakelijk zijn in het Fruitbos:

1. Bomen produceren voedsel.
Wij hebben alvast verschillende variëteiten van pruimen, kweepeer en appel aangeplant. We testen ook een aantal specialere soorten uit zoals (kastanje, amandel, perzik, nashipeer en moerbei).
2. Bomen dragen bij aan de biodiversiteit op het perceel.
Ze trekken nuttige insecten aan die dienen als plaagbestrijders. Ook bestuivers zullen aan hun trekken komen tussen de heerlijke bloesems van de verschillende fruitbomen.
3. Bomen creëren schaduw.
Hierdoor beschermen ze andere planten tegen hittestress en zonnebrand (schade bij zeer hoge temperaturen, 30°C en meer). Maar ook dieren en mensen maken hier nuttig gebruik van.
4. Bomen beschermen de bodem tegen uitdroging.
5. Bomen bieden bescherming tegen windschade.
Hiervoor hebben we aan de Noord-Oostzijde van ons perceel wilgen en elzen aangeplant. Snelle groeiers die het fruit zullen beschermen tegen de schrale NO-wind.
6. Bomen slaan koolstof op uit de lucht.
Hierdoor spelen ze een belangrijke rol in de strijd om de klimaatopwarming tegen te gaan.
7. Bomen slaan stikstof op uit de lucht.
De gevallen bladeren zorgen voor een natuurlijke bemesting van de bodem.
8. Bomen produceren mulchmateriaal.
Korte omloophout zoals wilg, els, … produceert vrij snel een grote hoeveelheid natuurlijk mulchmateriaal (bladafval, hakselhout) om de bodem te bedekken tegen onkruid en uitdroging.
9. Bomen zorgen voor een landschappelijke meerwaarde.
10. Bomen verdwijnen wereldwijd aan een razendsnel tempo.
We kunnen dus niet snel genoeg nieuwe bomen aanplanten.
Previous slide
Next slide