Blog

We hebben de sprong gewaagd!

Als ze ons ooit vragen op welke dag we gestart zijn met Fruitbos, dan zullen we daar niet lang moeten over nadenken. De eerste werkzaamheden op het veld vielen namelijk samen met de start van ‘de lockdown’, ook wel ‘de dag waarop de wereld veranderde’. En laat nu net blijken dat deze nieuwe wereld een mooie toekomst biedt aan lokale economie, korte keten landbouw, kleinschalige landbouw, … Er is dus hoop in deze bizarre tijden. Er is hoop voor Fruitbos!

We hebben dus de sprong gewaagd. Op papier zijn we al veel langer bezig met Fruitbos (vermoedelijk iets meer dan een jaar). Maar de sprong maak je pas echt wanneer je het plan ook gaat uitvoeren.

hoop voor Fruitbos

Bodem voorbereiden

De voorbije lente- en zomermaanden stonden volop in het teken van de voorbereidende werken in Fruitbos. We hebben dan ook maar gretig gebruik gemaakt van het droge weer om de bodem éénmalig diep los te maken en hardnekkig kruid (zoals bv. kweekgras) zoveel mogelijk te verwijderen. We kiezen bewust voor een ‘cleane’ start, want de komende jaren proberen zo weinig mogelijk in de bodem te roeren.

Bij het aankondigen van de eerste regen hebben we dan de eerste stroken groenbemester ingezaaid. Op het stuk waar later snijbloemen zullen komen is de groenbemester goed vertrokken. Met een beetje geluk hebben we nog wat kleuren en geuren van bladrammenas, phacelia en zonnebloem in het najaar.

Ook de stroken waar het fruit zal komen hebben we twee weken later met groenbemester ingezaaid. We hadden gehoopt op 3 dagen regen zoals verspeld, maar het werd 1 malse regenbui en dan een hittegolf die we ons nog lang zullen herinneren. Gelukkig regent het nu terug wat meer en beginnen de plantjes toch nog te kiemen. Onze zandgrond laat ons duidelijk zien dat ze echt wel snel bedekt wil worden…

De eerste palen

Het kleinfruit wordt hoofdzakelijk in leivorm geteeld. In totaal planten we 1300 lopende meter fruit. Dat staat gelijk aan 260 houten palen van 3m die in de grond moeten geplaatst worden. Een heel (lees: hels) karwei! De planten worden dan opgebonden langs steundraden die aan de houten palen bevestigd worden. De eerste 60 palen gingen begin juli de grond in. In het najaar volgt de rest.

Waterbeheer

De laatste zomers bevestigen het belang van een goed irrigatiesysteem om de planten water te geven. We kiezen bewust voor een professionele druppelirrigatie om heel gericht en zo zuinig mogelijk om te gaan met watergebruik. In augustus zijn we begonnen met de aanleg van dit irrigatiesysteem.

Een goed waterbeheer gaat niet enkel samen met het kiezen van een irrigatiesysteem. Ook andere keuzes kunnen het waterverbruik beperken tot het minimum. Zo kiezen we er bijvoorbeeld voor om het organische stofgehalte in de bodem te verhogen. Hoe hoger het gehalte aan organische stof, hoe meer de bodem in staat is om water (en mineralen) vast te houden. Door het inwerken van compost en de juiste groenbemester willen we van bij de start het organische stofgehalte in de bodem opkrikken.

Een andere maatregel is ‘mulchen‘. We proberen de bodem onder de planten constant bedekt te houden om verdamping tegen te gaan. Dit doen we door te mulchen met groencompost, houtsnippers of bladafval. Een tweede voordeel van mulchen is het onkruidonderdrukkend vermogen.

What’s next?

Momenteel werken we het irrigatiesysteem af en binnenkort zaaien we een een kruidig grasklavermengsel in tussen en rond de fruitrijen.

We kijken uiteraard ook al hard uit naar het komende najaar, want vanaf november gaan de eerste planten en bomen de grond in! In juni 2021 zal Fruitbos voor de eerste keer zijn poort openen. Dat lijkt nog veraf, maar als we zien wat er nog allemaal moet gebeuren dan zijn we toch blij dat we nog eventjes tijd hebben om alles op punt te stellen!

Ibe