Het moet zowat de vraag zijn die ons het meest gesteld wordt: “wanneer gaan jullie planten”? Ook logisch dat we deze vraag zoveel te horen krijgen. We zijn namelijk al heel lang bezig met dit project en er zit nog steeds geen één plant in de grond (op enkele Jostabessen na). Deze vraag was voor mij de ideale aanzet voor een nieuw bericht over de werkzaamheden van de laatste weken/maanden.
Eerst antwoorden op de massaal gestelde vraag: We gaan heel binnenkort planten! Veel planten! Een moment waar wij al heel erg lang naar uitkijken.
Het plantseizoen start meestal rond begin november (wanneer de bladeren gevallen zijn) en eindigt eind maart (wanneer de sapstromen weer op gang komen). We planten dus in de rustperiode van de planten. De droge lentes van de voorbije jaren leren ons dat je maar beter zo vroeg mogelijk kan planten. Door in het najaar te planten gaan de wortels van de struiken en bomen nog wat verder ontwikkelen en heb je een grotere voorsprong.
Onze fruitstruiken en alle bomen zullen vermoedelijk vanaf eind november de grond in gaan. We leggen momenteel de laatste hand aan de voorbereidende werkzaamheden.
Paden inzaaien
In een vorige blogpost beschreven we al de aanleg van het irrigatiesysteem en het plaatsen van de eerste steunpalen.
De volgende stap was wachten op regen om de paden tussen het fruit in te zaaien met een mengsel van grassen, klaver en bloemen/kruiden. Het plan was om dit eind augustus te doen, maar we hebben uiteindelijk moeten wachten tot eind september op een beetje regen van betekenis om te kunnen zaaien, want onze grond was kurkdroog. September was dus een maand van wachten en geduld uitoefenen…
Gelukkig was oktober nat en niet te koud en is de start van november uitzonderlijk warm. Het zaad is goed gekiemd en alles staat er nu mooi groen bij.
Je vraag je misschien af waarom we naast gras ook klaver en andere bloemen/kruiden inzaaien. De klaver in het gras heeft meerdere nuttige functies. Klaver is bijvoorbeeld in staat om stikstof (= mest voor de groei van de plant) te binden uit de lucht en op te slaan in z’n wortels. Het verrijkt dus de bodem. Daarnaast is klaver in bloei een hemelse maaltijd voor allerlei insecten waaronder de bijen! De andere bloemen en kruiden helpen ook de bodem verrijken en nuttige insecten aantrekken. Het hoofddoel van dit grasmengsel is dus de biodiversiteit verhogen en een rijke, voedzame en gezonde bodem ontwikkelen.
Lasagne
De rijen waar het fruit in geteeld zal worden hebben we in de zomer ingezaaid met groenbemester met als doel de bodem bedekken en bemesten. Binnenkort gaan we planten en moet die groenbemester dus verdwijnen. Plan ‘lasagne’ kan in werking treden.
Opbouw lasagne:
Laag 1: bodem
Laag 2: gemaaide groenbemester
Laag 3: compost
Laag 4: bladeren (worden na het planten gebruikt om te mulchen)
groenbemester in bloei lasagne
De groenbemester hebben we gemaaid en laten we liggen op de bodem. Het groen materiaal kan geleidelijk aan verteren en verrijkt op die manier de bodem met organisch materiaal.
Daarboven leggen we een laagje goed verteerde compost. Terug met hetzelfde doel. Dit is ook onze organische bemesting!
Siel en Stan bewaken al enige tijd hun composthoop (lees: hun fort), maar hij zal er toch moeten aan geloven…
Na het planten gaan we de lasagne afwerken met een warme mulchlaag van bladafval (met dank aan de gemeente Zedelgem). Deze laag zal ons het eerste seizoen (hopelijk) vrijwaren van het meeste onkruid.
Wist je trouwens dat een mulchlaag van bladeren, houtsnippers of compost de bodem langer vochtig houdt? Hierdoor wapenen we ons tegen de droge zomers en moeten we minder water geven.
Leiconstructie
We zijn er bijna! Deze week zijn we gestart met het afwerken van de leiconstructie. Nog veel palen gingen de grond in. Ijzerdraden werden gespannen en ontelbare bamboestokjes worden bevestigd. En blijkbaar ben ik veel fotograaf geweest terwijl Tine aan het werk was 🙂
Planten
En dan… Als dit alles achter de rug is… kunnen we planten! Het veld ligt er met die warme novemberdagen vredig bij. Het is aangenaam werken in deze (nog steeds?) nazomerzon. Stilte voor de storm? Stormen hoeft niet voor ons, maar het mag wel winter worden. De planten hebben nood aan rust na dit (alweer) heftig jaar van langdurige droogtes en warme winters. Voor ons geen rust, maar dat vinden we niet erg. We kijken al zoooo lang uit naar dit plantseizoen!
Ibe